Salam Europa ! - ʿAbdallāh, Qādir 1954- (Prometheus, 2017)
West-Europa aan het eind van de negentiende eeuw. Voor het eerst in de geschiedenis reist een sjah van Perzië door Europa in de fascinerendste tijd van het oude continent. Hij reist per trein en boot, met in zijn kielzog een ontzagwekkende stoet ruziënde familieleden, jaloerse hovelingen, dienaren en boodschappers. 0De sjah is benieuwd. Wat staat hem te wachten, in Rusland, in Duitsland, in Engeland en in Frankrijk? En vooral in Brussel en Amsterdam, twee hoofdsteden waarin de sjah op het eerste gezicht geen enkele interesse heeft? 'Salam Europa!' is een nog nooit eerder verteld verhaal over Europa, gezien door de ogen van een nieuwsgierige monarch die op plaatsen komt waar geen historicus ooit heeft kunnen komen. Tegelijk wordt het verhaal verteld door de ogen van Kader Abdolah zelf, die zo?n 150 jaar later de lange reis vanuit Iran maakte. 'Salam Europa!', de nieuwe, grote roman van Kader Abdolah, is een boek over nieuwsgierigheid en belangstelling voor de ander. Het is een overrompelende roman, over de schoonheid en de betekenis van het over de grenzen kijken, waarin0realiteit en verbeelding door elkaar lopen, zodat de lezer niet meer kan onderscheiden welke pagina verzonnen is en welke niet. Maar 'Salam Europa!' is tevens een vertelling over het heden, waarin Kader Abdolah de gebeurtenissen van nu, de komst van miljoenen immigranten, de aanslagen in Parijs en de gebeurtenissen in Duitsland en Nederland op een onvergelijkbare manier in zijn verhaal verweeft. Het is een hoogst actuele roman